Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Rondreizen op Sardinië

Sardinië is het ideale eiland voor een rondreis. Doordat het niet te groot is, zit je nooit te lang in de auto en kun je optimaal genieten van alle prachtige plekjes! Want die zijn er veel op Sardinië, van bijzondere dorpjes tot aan steden en tropische zandstranden. Ik geef je tips voor een rondreis op Sardinië!

rondreis sardinie

Screenshot van Google Maps

Zorg voor een goede auto

Eén ding is wel belangrijk voor je aan je rondreis begint; een goede auto. Zo kom je niet in de problemen en hoef je niks van je reis te missen. Je kunt naar een van de vliegvelden op Sardinië afreizen en vanaf daar verder met een huurauto. Zorg dan wel dat je van tevoren de recensies checkt van de autoverhuurder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Het kan ook fijn zijn om met je eigen auto een rondreis te maken. Zo kun je onderweg naar Sardinië al genieten van het steeds veranderende landschap. Je kunt in het noorden van Italië in de haven van Genua de ferry naar Sardinië nemen, of iets verderop in Toscane, vanuit Livorno of Piombino. Altijd al gedroomd van een roadtrip in je eigen Range Rover? Dat wordt dan nog even sparen… Of je kunt overwegen om een lening aan te gaan die je in termijnen afbetaalt. Zo kun je sneller je rondreis op Sardinië plannen!

range rover

Foto: Dariusz Sankowski via Pixabay

Van Olbia naar Nuoro

Of je nu met het vliegtuig gaat of de boot neemt naar Sardinië, de kans is groot dat je in Olbia aankomt. Dat is dan ook een perfect startpunt voor een rondreis over het eiland. Vergeet voor je vertrekt zeker niet Olbia zelf te bewonderen, een redelijk moderne havenstad. Toch vind je in deze moderne stad ook nog hele oude opgravingen, bij het Reuzengraf. Dit zijn zo’n 800 graven die stammen uit 3000 V.Chr. Je vindt de graven net buiten Olbia in het dorpje Su Monte ‘e S’Abe.

Vanuit Olbia rij je in een uur en een kwartier naar Orosei, gelegen in een prachtige baai met heerlijke zandstranden. De liefhebber van een dagje strand kan ervoor kiezen hier een tijdje te verblijven. Vanuit Orosei is het 45 minuten het binnenland inrijden en dan kom je in de stad Nuoro terecht. Ga je echt voor de cultuur, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om vanuit Olbia meteen naar Nuoro door te rijden. In Nuoro vind je wat je in een Italiaanse stad kunt verwachten; een groot plein en een mooie kathedraal. Ook is er een winkelstraat en een museum met hedendaagse kunst. In de omgeving van de stad vind je veel Nuraghe, torens van duizenden jaren voor Christus die veel op Sardinië zijn teruggevonden.

Van Nuoro naar Cagliari

Vanuit Nuoro kun je door het binnenland in 3 uur naar de hoofdstad Cagliari rijden. Je kunt er ook voor kiezen langs de zuidoostkust te rijden, bekend om de hagelwitte stranden bij Costa Rei.

Cagliari heeft een bruisend historisch centrum. Je kunt hier goed eten en winkelen, maar ook indrukwekkende oude gebouwen bewonderen. Bezoek zeker eens de Santa Maria kathedraal en ook de Basilica di San Saturnino. Ook vind je hier een groot Romeins amfitheater, waar in de zomer verschillende voorstellingen worden gegeven. Of je nu komt voor cultuur, het eten, shoppen, het uitgaansleven, de haven of een strandvakantie, in Cagliari kan het eigenlijk allemaal. In de buurt van de stad vind je namelijk ook heerlijke stranden.

cagliari

Foto via Pixabay

Van Cagliari naar Sant’Antioco

Als je in Cagliari bent, is het zeker de moeite waard om even langs het schiereiland Sant’Antioco te gaan. Dit eiland is slechts met één weg met de rest van Sardinië verbonden, op een uur en een kwartier rijden van de hoofdstad. Op Sant’Antioco wonen bijna 12.000 Sardijnen, voornamelijk in het gelijknamige dorp Sant’Antioco. Hier is zeker wat te beleven, want je vindt op het eilandje maar liefst 3 openluchtdiscotheken. Ook hier zijn een aantal van de typische Nuraghe torens te vinden, en zit je goed voor watersport, wandelen en mountainbiken.

Van Sant’Antioco door naar de westkust

Vanuit Sant’Antioco kun je door naar de westkust. Aanraders voor een stop zijn Oristano, het stadje Bosa en Alghero. Oristano is een wat grotere stad met een middeleeuwse uitstraling. Deze stad trekt jaarlijks rond februari/maart veel toeristen tijdens de carnavalsperiode, een feest dat hier uitgebreid wordt gevierd met prachtige kostuums en traditionele klederdracht. Iets noordelijker ligt een wat kleiner stadje: Bosa. Deze stad staat vooral bekend om de kleurrijke huisjes, wat voor een uniek uitzicht zorgt. Vanuit het Malaspina kasteel heb je het beste uitzicht over de stad. Nog meer in het noorden ligt Alghero, dat ook wel klein Barcelona wordt genoemd vanwege de Spaanse architectuur. Dit is een gevolg van de Spaanse overheersing op Sardinië in het verleden. Behalve de architectuur kun je in Alghero ook de haven, de pleinen en de kleurrijke dom bewonderen.

Het noorden van Sardinië

Alghero ligt al redelijk noordelijk op Sardinië, dus vanuit hier kun je alvorens terug te keren naar Olbia nog de noordkust ontdekken. Wat je zeker niet moet overslaan is een bezoek aan de Maddalena-eilanden. Die bereik je vanuit de haven in Palau. De eilanden zijn zo bijzonder vanwege de natuur die haast onaangetast is. De 7 grootste eilanden zijn La Maddalena, Caprera, Budelli, Razzoli, Santa Maria, Santo Stefano en Spargi. Daarnaast worden er nog een hele hoop kleinere eilandjes tot de eilandenarchipel gerekend.

maddalena eilanden

Foto: Clara via Pixabay

Heb jij ook een passie voor Sardinië?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sardinië.nl