Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De Blue Zone van Sardinië

Je hebt er misschien wel eens over gehoord, de blue zone van Sardinië. Blauwe zones zijn plekken op de wereld waar mensen veel ouder worden dan gemiddeld. Het lijkt heel mysterieus, maar na onderzoek bleek dat het heel goed te verklaren is dat de bevolking in blauwe zones zo oud wordt. Wat het geheim van de Sardijnen is? Ik vertel het je!

Waarom worden mensen ouder op Sardinië?

De blauwe zones zijn allemaal gebieden die enigszins zijn afgesloten van de buitenwereld, zoals het eiland Sardinië. Hierdoor zal de bevolking sneller geneigd zijn vast te houden aan oude tradities en gewoonten. Dat is zo slecht nog niet, want hierdoor is er veel persoonlijk contact met familie en vrienden, dagelijks genoeg beweging en eten de mensen gezond.

blue zone sardinie

Foto via Villa Fattoria

Doordat de band met familie en vrienden zo sterk is op Sardinië, heeft bijna iedereen wel een breed sociaal vangnet bij problemen. Vaak wonen die vrienden en familieleden ook dichtbij, waardoor ze te voet kunnen worden bezocht. De Sardijnen hebben dus over het algemeen voldoende beweging op een dag. Veel families onderhouden ook nog een eigen groentetuin, wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Vlees wordt wel gegeten, maar niet in grote hoeveelheden en niet dagelijks. Er wordt vooral veel groente, fruit en volkoren brood of pasta gegeten.

Tegelijkertijd is het eiland ook weer niet zo afgesloten van de buitenwereld dat ze niet over moderne geneesmiddelen en technieken beschikken. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de Sardijnen het beste van beide werelden hebben. Ze behouden hun eigen cultuur en gezonde levensstijl, maar hebben ook de voordelen van de vooruitgang in de geneeskunde.

gezond sardinie

Foto via Villa Fattoria

Probeer ook eens: Cannonau

Opvallend is dat veel inwoners van blauwe zones aangeven dagelijks 1 à 2 glazen wijn te drinken. Dit is op Sardinië bij voorkeur één van de op het eiland geproduceerde wijnen, zoals die van de druivensoort Cannonau. Deze druiven worden veel geteeld in de provincie Nuoro in het binnenland, maar ook op andere plekken op het eiland. De wijn van deze druiven bevat veel antioxidanten, die beschadiging aan cellen en weefsels kunnen voorkomen. Een glaasje van deze wijn per dag is dus zeker niet slecht!

wijn sardinie

Foto via Villa Fattoria

Meer Sardijnse wijnen

Cannonau is een bekende rode wijn uit Sardinië, maar ook de rode wijn van de druivensoort Carignano bevat veel antioxidanten. Beiden een keer proeven? Dat kan met de proefdoos van Villa Fattoria, met maar liefst 6 flessen Sardijnse wijn. Het leuke is dat je als lezer van dit blog ook nog eens 15% extra korting (inclusief gratis verzending) krijgt op deze proefdoos! Hiervoor gebruik je de actiecode BESTESARDINIE452 bij het bestellen van de proefdoos. Ik zeg: Salute!

sardinie wijn

Afbeelding via Villa Fattoria

Heb jij ook een passie voor Sardinië?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sardinië.nl