Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Veilig internetten op een eiland

Het internet speelt vandaag de dag een ontzettend belangrijke rol in ons leven. Dat is niet gek, want door het internet is ons leven een stuk makkelijker geworden. Maar de komst van nieuwe technologie brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Cybercriminaliteit is een relatief nieuwe vorm van criminaliteit. Hierdoor weten veel mensen niet goed hoe zij zich hier tegen kunnen wapenen. Juist als je op vakantie in Sardinië bent, loop je het risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. 

Cybercriminaliteit tijdens je vakantie

Over het algemeen maken Nederlanders dagelijks gebruik van het internet. Er zijn wel mensen die zelf weinig tot geen gebruik maken van het internet, maar zelfs zij hebben het internet vaak indirect nodig. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat zij met hun pinpas betalen of een pakketje versturen. Het internet zit zo geïntegreerd in onze samenleving, dat je het eigenlijk niet meer kunt vermijden. Cybercriminelen weten dit en zoeken daarom naar kwetsbare mensen om hier misbruik van te maken. Er zijn verschillende methodes die hiervoor gebruikt kunnen worden. 

Een computervirus

Criminelen kunnen computerprogramma’s ontwikkelen waarmee ze in kunnen breken op computers en andere devices. Wat het programma dan precies doet, hangt af van de wensen van de hacker. Soms is het de bedoeling om gegevens van jou te stelen, bijvoorbeeld jouw inloggegevens voor bepaalde accounts. Echter, het kan ook zo zijn dat het de bedoeling is om bestanden te ‘gijzelen’. Dit wordt gedaan met zogenaamde ‘ransomware’. Deze vorm van software kan een bestand of soms zelfs je hele computer gijzelen. Vervolgens eist de crimineel die hierachter zit een bepaald bedrag en als je dit niet betaalt, is je computer nutteloos en ben je alle bestanden kwijt. 

Diefstal van data via een wifinetwerk

Wanneer je op vakantie bent, is de kans groot dat je wel eens gebruikmaakt van een openbaar wifinetwerk. Dat is niet gek, want in het buitenland kost mobiel internet vaak een stuk meer dan in Nederland, waardoor het prettig is om gebruik te kunnen maken van een gratis wifinetwerk. Echter, je moet je wel beseffen dat dit risico’s met zich meebrengt. Het is bijvoorbeeld zo dat cybercriminelen zo’n netwerk kunnen hacken, waardoor zij alle gegevens kunnen zien die jij deelt en ontvangt terwijl je met het netwerk bent verbonden. Dit kan ze toegang geven tot jouw accounts en tot andere gegevens die niet in handen mogen vallen van kwaadwillenden. Ook kan een crimineel zelf een open wifinetwerk opzetten op een populaire openbare plek. Als je dan met dit netwerk verbindt, kan de crimineel ook alles zien wat je op het internet doet. 

Veilig gebruik van het internet tijdens je vakantie

Het is leuk om op vakantie te gaan, maar dit vergt wel een hoop voorbereiding. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig gebruik kunt maken van het internet, ook als je een openbaar wifinetwerk gebruikt. Dit is misschien niet de meest leuke klus waar je mee te maken krijgt tijdens het voorbereiden van je vakantie, maar het is wel belangrijk om dit alles goed te regelen. Je kunt er op verschillende manieren voor zorgen dat criminelen niet zomaar bij jouw gegevens kunnen. Hieronder geven wij drie tips!

1. Maak gebruik van een VPN

Als je volgende vakantie in zicht begint te komen, is het verstandig om na te denken over het installeren van een VPN. VPN staat voor Virtual Private Network en heeft verschillende functies. Allereerst zorgt een VPN ervoor dat jouw locatie niet meer zichtbaar is voor apps en websites die je gebruikt. Daarnaast zorgt een VPN ook voor een extra laag beveiliging. Het is namelijk zo dat een VPN alle gegevens die jij deelt met het internet eerst versleutelt. Hierdoor kan een crimineel die toegang heeft tot deze gegevens via het wifinetwerk dat je gebruikt er nog steeds niets mee. Indien de gegevens op een goede manier zijn versleuteld, zorgt dat ervoor dat de criminelen niet kunnen zien om wat voor gegevens het gaat, waardoor zij er ook geen misbruik van kunnen maken. Als je gebruikmaakt van een VPN, kun je dus zonder problemen verbinden met een openbaar wifinetwerk. 

2. Gebruik antivirussoftware

De diefstal van gegevens via een wifinetwerk is niet de enige manier waarop jij tijdens je vakantie slachtoffer kunt worden van cybercriminaliteit. Het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat criminelen proberen om virussen en malware op je computer te krijgen. Dit kan op veel verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door het versturen van mailtjes uit naam van een bekend bedrijf. Als jij dan op een link in dit mailtje klikt, download je zonder het door te hebben een virus. Tijdens een vakantie zijn veel mensen in vergelijking met het dagelijkse leven minder alert op malafide mailtjes. Daarom is het verstandig om voordat je op vakantie gaat antivirussoftware te downloaden. Deze software kan voorkomen dat je ongemerkt een virus of malware installeert. 

3. Gebruik je mobiele netwerk voor privacygevoelige zaken

Wanneer je op vakantie enkel gebruik kunt maken van openbare hotspots, is het verstandig om voor sommige zaken toch even over te stappen naar mobiel internet. Hoe goed je jouw apparaten ook beveiligd hebt, het gebruiken van het mobiele netwerk is simpelweg een stuk veiliger dan het gebruiken van een wifinetwerk, zeker als dit openbaar is. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld je bankzaken via het mobiele internet te regelen. Zo weet je in ieder geval zeker dat het criminelen niet zal lukken om toegang te krijgen tot de inloggegevens die jij bij je bank gebruikt.

Heb jij ook een passie voor Sardinië?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Blogcategorieën

Pagina delen

10

Iscrixedda

Familie van Baarsen, 13 maart 2017

Grote plekken rondom de caravan!

Ligging is aan zee. Is een camping met goede voorzieningen (campingwinkel, uitstekend restaurant, cafe). Grote plekken rondom de caravan. Directe omgeving is rustig en weinig activiteiten. Omgeving is niet direct op de toerist ingesteld. Je moet er met de auto op uit voor activiteiten of voor een omgeving waar meer restaurantjes en winkeltjes zijn te vinden.

Bezocht Iscrixedda in september 2017 met partner.

Bestemming bekijken

Sardinië.nl