Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Sardijnse specialiteiten

Een vakantie op het Italiaanse eiland Sardinië? Daar hoort lekker eten bij! In dit blog kun je lezen wat je kunt verwachten wat betreft Sardijnse specialiteiten. Misschien kun je in je eigen keuken al wat gaan voorproeven. De culinaire specialiteiten van het binnenland van het eiland zijn van oudsher gebaseerd op de keuken van herders en boeren: veel geroosterd vlees. De kusten daarentegen staan bekend om verse vis en schaal- en schelpdieren. Begin je al een beetje honger te krijgen?

Kaas en geroosterd vlees in de Sardijnse keuken

Op het op een na grootste eiland van de Middellandse Zee at men vroeger geen vis, maar brood, kaas en geroosterd vlees. De oorspronkelijke culinaire specialiteiten van het eiland zijn gebaseerd op de keuken van herders en boeren. Zij waren vaak maanden van huis en hadden nauwelijks mogelijkheid om te koken. Daaruit ontstonden gerechten die nog steeds de Sardijnse keuken kenmerken. Bijvoorbeeld het droge, houdbare platte brood, pane carasau of carta da musica. Maar ook landelijke eenpansgerechten met wilde groenten, die er in overvloed groeien en speenvarken (porcheddu) of lam aan een spies op smaak gebracht met verse wilde kruiden. Vis- en zeevruchten stonden relatief laat op de Sardijnse menukaart. Dit kwam doordat in de loop van de geschiedenis allerlei veroveraars aangetrokken werden tot het eiland, wat voor de bewoners van het eiland reden genoeg om het gevaarlijke kustgebied te mijden en zich in plaats daarvan in de veilige, voor onbekenden ondoordringbare berggebieden in het achterland terug te trekken.

Brood, pasta en zoetigheid

Brood, maar ook pasta speelt een grote rol op Sardinië. Een typische Sardijnse pastasoort is de malloreddus, deegballetjes met saffraan. Sardinië produceert verder kazen die tot de beste van Italië behoren. In de meeste gevallen zijn de kazen van schapenmelk gemaakt, de bekendste is de door het DOC-predikaat beschermde pecorino sardo. Een specialiteit uit de zee is de bottarga, kuit van de harder, welke verkruimeld over de pasta wordt gegeten of in dunne plakjes met wat brood. Verder zijn de Sardenen gek op zoetigheden in allerlei vormen en maten. Veel koekjes hebben schapenkaas en honing als basis.

Sardijnse specialiteiten

Zin gekregen in de Sardijnse keuken? Kies snel jouw vakantiebestemming uit en de vakantie voorpret kan beginnen!

Heb jij ook een passie voor Sardinië?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sardinië.nl