Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Aan de westkust van Sardinië, iets ten zuiden van de rivier de Tirso, ligt Oristano. De rivier en de nabijgelegen lagune Santa Giusta zorgen voor vruchtbare bodem en de omgeving staat dan ook bekend als landbouwgebied waar veel graan en rijst wordt verbouwd. Maar de stad is ook een grote trekpleister voor toeristen vanwege de mooie architectuur en de evenementen!

Middeleeuwse stad

Oristano is met 75.000 inwoners de derde stad van Sardinië, na Cagliari en Sassari. Oristano werd gesticht in de 11e eeuw en in de stad zijn nog diverse restanten van middeleeuwse gebouwen te vinden. De Torre di San Cristoforo bij het Piazza Roma bijvoorbeeld, die fungeerde als toegangspoort tot de stad en deel uitmaakte van de verdedigingswal om het centrum.

In de buurt van Piazza Roma staat het huis van Eleonora d’Arborea. Dit moet je echt gezien hebben! Eleonora is van grote invloed geweest op de geschiedenis van Sardinië. Rond 1400 was zij de machtigste en meest invloedrijke rechter op het eiland en ze regeerde over een groot gedeelte ervan. In 1395 hervormde Eleonora de rechtspraak en stelde de zogenaamde Carta de Logu op. Deze wetten waren hun tijd ver vooruit en zijn op Sardinië van kracht gebleven tot de eenwording met Italië in 1861.

Carnaval in Oristano

Ook de viering van carnaval heeft zijn wortels in de middeleeuwen. Dit feest wordt in Oristano groots gevierd. Drie dagen lang is het ontzettend druk met feestgangers in de stad. En dat is te begrijpen, want er worden sensationele evenementen georganiseerd. Ruiters in typisch Sardijnse en Spaanse klederdracht voeren bijvoorbeeld spectaculaire stunts uit op hun paarden.

In de buurt

Oristano ligt niet direct aan de kust, maar de mooie stranden van Torre Grande zijn niet ver weg. Hier staat de grootste toren van Sardinië, herkenbaar aan de ronde vorm met een doorsnede van maar liefst 20 meter. Oorspronkelijk gebouwd ter verdediging tegen vijandige invallen, werd de toren in 1880 omgebouwd tot vuurtoren.

Een ander charmant dorpje iets ten noorden van Oristano is Santa Caterina di Pittinuri. Direct aan de kust gelegen leefde men hier vroeger van de visvangst. Tegenwoordig is het een bekende vakantiebestemming met moderne campings en prachtige stranden waar veel gesnorkeld en gedoken wordt.

Sardinië.nl