Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

5x Sardijnse zoetigheden om zelf te proberen

Naast de bekende salami, kaas en andere zoutige etenswaren eten Italianen vooral ’s ochtends zoetigheid. Ook zijn er veel winkeltjes die vol liggen met  koekjes, taartjes en andere zoetigheden. Maar in Sardinië is zoet echt mierzoet! Dit stukje Italië is voor de zoetigheid liefhebber echt een MUST! De Sardijnse bevolking staat bekend om zijn hele zoete zelfgemaakte gerechten en worden vaak geserveerd met een espresso. De koekjes worden ook wel Dolci Sardi genoemd. Ik heb er 5 uitgeprobeerd.

Ciambelle

Ik heb mij laten vertellen dat koekje toch wel erg geliefd is onder zowel de plaatselijke bevolking als de overige bewoners van Italië. Het is een plat koekje waarbij het midden van het koekje versierd is met marmelade. Dit Sardijnse koekje vind je door dat het zo geliefd is terug in heel Italië.

 

Pabassini

Pabassini zijn geglazuurde koekjes gevuld met een pasta van rozijnen, walnoten, amandelen en citroen. Wanneer ze ook nog eens kaneel, anijszaadjes en kruidnagel bevatten worden ze Papassinus genoemd. Je moet met deze koekjes absoluut niet gevoelig zijn voor noten.

Amarettus

Dit zijn toch wel mijn favorieten koekjes en gelukkig zie je ze door heel Italië heen, Amaretti. Deze  luchtige koekjes van amandelbloem en geklopt eiwit worden vooral bij de cappuccino geserveerd.

Amaretti koekjes zijn ook makkelijk zelf te bakken en helemaal onweerstaanbaar als je er pure chocola aan toevoegt.

I bianchittus

Ook dit is een typisch Sardijns gerecht dat je door heel Italië terug vind.  I bianchittus zijn gebakken torentjes van geklopt eiwit, citroen en suiker. Doordat er veel suiker in zit is het vooral erg zoet en heeft het alleen een lichte citroen smaak.

Sebadas

Sebadas is eigenlijk geen koekje of ander gebakje. Sebadas is  gefrituurde, zoete ravioli gevuld met ricotta en geserveerd met honing. Traditioneel gebruiken ze op Sardinië miele di corbezzolo. Dit is een honing van aardbeiboombloesem. En die honing is heerlijk bitter.

Sebadas

Dit waren mijn favoriete Sardijnse zoetigheden om zelf uit te proberen, wat zijn jouw favorieten?

Heb jij ook een passie voor Sardinië?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sardinië.nl