Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Alghero is met ruim 40.00 inwoners de vijfde stad van Sardinië en is een zeer geliefde vakantiebestemming. De historische stad heeft misschien wel de meest bijzondere geschiedenis van alle plaatsen op Sardinië.

Het verhaal van Alghero

In 1102 stichtte de familie Doria uit Genua hier een nederzetting. Die werd al snel versterkt werd met een dikke muur en verschillende wachttorens om de aanvallen vanuit zee af te kunnen weren. De stadswal en de torens bepalen nog steeds het gezicht van het hedendaagse Alghero. Het eerste bastion dat je tegenkomt als je vanuit het noorden Alghero binnenrijdt is de Bastione La Maddalena. Een wandeling over de stadswal is met name in de avonduren een populair uitstapje. Naast het prachtige uitzicht hiervandaan op de Capo Caccia, de steile rotskust, kun je hier namelijk genieten van een geweldige zonsondergang.

In het midden van de 14e eeuw werd Alghero ingenomen door de Catalanen uit Spanje en kwam de stad onder de invloed van Pedro IV. Sinds 200 jaar behoort Alghero weer tot Italië, maar de Spaanse overheersing is nog duidelijk voelbaar en zichtbaar in de stad. De klederdracht, het dialect en de plaatselijke keuken ademen nog een Spaanse sfeer. Ook staan de straatnamen nog in twee talen op de borden. De stad wordt niet voor niets het “kleine Barcelona” genoemd.

Ontdek de stad

In het compacte centrum van Alghero is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes met hun ambachtelijke winkeltjes en de vele bars en restaurants. Tijdens het dwalen door de oude binnenstad is het de moeite waard om even in een van de statige kathedralen binnen te lopen. Midden in de winkelstraat Via Carlo Alberti staat bijvoorbeeld de 17e eeuwse kerk San Michele. De veelkleurige koepel is het symbool van Alghero.

Direct ten noorden van de stad bevinden zich de stadsstranden en de haven. Van oudsher is Alghero een vissershaven, en dat is nog goed te zien. In de haven zijn bootjes te huur en verschillende georganiseerde tripjes te boeken. De meest geboekte tour is zonder twijfel het boottochtje naar de Grot van Neptunus. In ongeveer 30 minuten vaart men langs de hoge kliffen van Capo Caccia naar deze spectaculaire grotten.

Ook per auto zijn de grotten van Neptunus prima bereikbaar. Een panoramische route voert in 45 minuten van Alghero naar de kleine parkeerplaats bij de vuurtoren en het begin van de trappen naar de grot. Deze zogeheten “geitentrap” is uitgehakt in de rotsen en telt maar liefst 656 treden! Een bezoekje aan de Grot van Neptunus geldt als een van de meest onvergetelijke attracties van Sardinië.

Sardinië.nl