Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Eten en drinken

Typische streekgerechten uit Sardinië

Aangezien Sardinië bij Italië hoort, zal je op het eiland veel typisch Italiaanse gerechten vinden. Natuurlijk kent Sardinië zelf ook typische streekgerechten. Daarnaast verschilt het eten en drinken aan de kust aan het eten en drinken in het binnenland van Sardinië.

Streekgerechten uit het binnenland

In het binnenland vind je op iedere menukaart gegrild- en geroosterd vlees. Deze traditie is ontstaan toen herders vroeger met hun kuddes door het land trokken. Onderweg hadden ze behoefte aan gemakkelijk eten en aten ze spiesjes met vlees. Om het vlees meer smaak te geven, gebruikten ze kruiden uit de bergen. Tegenwoordig wordt het vlees op precies dezelfde manier gegrild en geroosterd. De echte specialiteit in het binnenland is porceddu, wat vertaald ‘speenvarken’ betekent. Dit moet je echt proeven!

Eten en drinken aan de kust

Sardinië kent een prachtige en lange kustlijn. Hier vind je vele haventjes en restaurantjes. De vis wordt hier direct vanuit de zee op je bord geserveerd. Schaal- en schelpdieren zijn er ook in overvloed. Eet bijvoorbeeld een lekkere pasta vongole: een pasta met schelpdieren. Nergens krijg je deze zó vers als aan de kust van Sardinië.

De variatie aan visgerechten is groot op Sardinië. Zo wordt er bijvoorbeeld soep of octopussalade van gemaakt. In verschillende steden aan de kust zijn vismarkten erg populair. Koop hier bijvoorbeeld een stuk vis en maak je eigen speciale gerecht.

Drinken

Een wijntje bij het eten: daar schrikt geen enkele Italiaan van op. De wijnen in Sardinië zijn heerlijk. De bekendste wijnen zijn de Monica of de Naragus di Cagliari. Daarnaast drinken ze in Sardinië ook nog een speciale likeur, namelijk de mirtelikeur. Mirte is een plant waaraan witte, geurige bloemen groeien. Hiervan wordt likeur gemaakt en dit is echt een must om te proeven, de lokale bevolking zal je dit dan ook zeker aanraden.

Lieflijke restaurants

Heb je wat tips nodig voor sfeervolle restaurants? In Cagliari zit het bekende Dr. Ampex. Dit restaurant is klein, maar vooral het menu is speciaal. De koks stellen namelijk voor iedereen apart een bijzonder menu samen. Het enige wat je hoeft te doen is vertellen waar je niet van houdt en de rest wordt voor je geregeld!

In Alghero zit het restaurant Al Tuguri. Dit restaurant straalt een antieke sfeer uit. Ze serveren hier typische streekgerechten van goede kwaliteit. Zeker de moeite waard om uit te proberen.

Al met al, de typische gerechten van Sardinië variëren een beetje per regio. Aan de kust is vis populair, maar het binnenland is een walhalla voor vleesliefhebbers. Alles heeft zijn eigen charme, dus probeer het zeker allemaal uit. Natuurlijk onder het genot van een mirtelikeurtje of een heerlijk wijntje.

Populaire bestemmingen

Sardinië.nl