Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Geschiedenis

Ontdek de rijke geschiedenis van Sardinië!

Sardinië kent een bewogen en lange geschiedenis. Door de ligging van het eiland in de Middellandse Zee werd het een gemakkelijke prooi voor veroveraars. Vandaar dat Sardinië door veel verschillende landen en culturen werd overheerst. Hierdoor kent het eiland ook een karakteristiek uiterlijk: een mix van allerlei culturen en bouwstijlen door elkaar heen. Hou je wel van een betje geschiedenis? Dan is deze rondreis misschien wat voor jou!

Prehistorie

In de Prehistorie werd Sardinië al bewoond door stammen. Waarschijnlijk ontdekten zij het eiland omdat Sardinië toentertijd nog vast zat aan een ander stuk land. Ze bouwden tombes en speciale torens, ook wel Nuraghi genoemd. Deze torens kun je bewonderen op het eiland. De bekendste en grootste stad waar de torens dichtbij liggen is Alghero.

Overheersingen

De Romeinen en Arabieren zijn slechts twee voorbeelden uit een lange rij van overheersers die Sardinië heeft gekend. Elke overheerser nam zijn eigen cultuur mee en droeg ook bij aan de bouw van gebouwen. Hierdoor zijn er meerdere bouwstijlen te vinden op het eiland. Ook zijn sommige tradities nog overgenomen van overheersende culturen. Zo zijn de bekende zoetige hapjes op het eiland nog een overblijfsel van de Arabische cultuur.

Italiaanse macht

Tot de 19e eeuw hoorde Sardinië steeds ergens anders bij door de overheersingen. Pas in de 19e eeuw viel het eiland officieel onder Italië. Sindsdien is Italiaans ook de officiële taal van het eiland. Het eiland kent ook nog steeds hun traditionele taal, maar deze taal wordt vooral gebruikt in de muziek.

Sardinië bloeit op

Onder de dictatuur van Mussolini bloeide het eiland op. Hij probeerde de economische situatie van het eiland te versterken. Om de situatie te verbeteren, werden er stukken land drooggelegd voor landbouw en werden er mijnen gebouwd. Met de handel van de buit in de mijnen kon Sardinië geld verdienen. Tijdens de Wereldoorlogen verzwakte de interesse in het eiland en maakte het eiland een dieptepunt mee qua handel. Na de oorlog kwamen er steeds meer toeristen naar Sardinië, die het eiland kwamen ontdekken. Uiteindelijk zorgde het toerisme ervoor dat de economische situatie van Sardinië verbeterde.

Sardinië kent dus een mix van culturen en bouwstijlen en dat zorgt voor een gevarieerd landschap. Elke stad heeft hierdoor zijn eigen charme en sfeer. 

Populaire bestemmingen

Sardinië.nl