Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Santa Teresa Gallura is de plaats op Sardinië het dichtst bij de kust van Corsica ligt. De afstand bedraagt nog geen 15 kilometer en vanuit de haven van het stadje is dan ook duidelijk de rotskust van Corsica te onderscheiden. Dit zorgde in het verleden voor een interessante militaire positie.

De Romeinen

Ook de Romeinen erkenden de strategische plek van deze stad en stichtten hier twee nederzettingen: Longonis en Tibula. Longonis lag aan de linkerkant van de huidige haven en was een vissersplaatsje. In Tibula werd graniet gewonnen om mee te bouwen in Rome. Enkele pilaren in het Pantheon zijn gemaakt van dit graniet.

Na de middeleeuwen raakte de regio in verval en werd een toevluchtsoord voor piraten, avonturiers en smokkelaars. Om een einde te maken aan de teloorgang van deze mooie kuststrook greep Koning Vittorio Emanuele I rond 1800 in. Hij liet het dorp Santa Teresa bouwen. In het Palazzo Communale kan men nog een exemplaar vinden van het originele plan, ontworpen door Vittorio Emanuele zelf.

Santa Teresa Gallura heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een internationaal geliefde badplaats. Het gezellige centrum heeft de toerist veel te bieden: restaurants, barretjes, ijswinkels en ieder donderdagochtend een markt. Deze markt wordt druk bezocht door vakantiegangers van de naburige campings en vakantieparken, maar ook de lokale bevolking komt hier groente, fruit en lokale lekkernijen kopen.

Relaxen op het strand

In de zomermaanden kun je tijdens de zwoele avonduren de kunstmarkt bezoeken, waar jonge kunstenaars hun werk tentoonstellen. Maar je komt hier natuurlijk vooral ook voor het strand. Enkele leuke stranden in de nabije omgeving zijn: La Rena Bianca, Capo Testa, Rena Majore, La Marmorata en Cala Sambuco.

Op de stranden is het heerlijk relaxen, maar zijn ook vele sportieve activiteiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan snorkelen, duiken, windsurfen en waterskiën. Het is ook zeker aan te raden een dag een motorbootje te huren en er zelf op uit te trekken naar afgelegen stranden en baaien. Ook de oversteek naar Corsica en de Archipel La Maddalena is prima te doen met een eigen bootje.

Leuke plaatsen in de omgeving om te bezoeken zijn Castelsardo, Arzachena, Palau. Natuurlijk kun je de mondaine dorpjes van de Costa Smeralda, zoals Porto Cervo en Porto Rotondo, ook niet missen. Op weg naar Castelsardo passeert men het vakantiedorp Costa Paradiso. Gebouwd tussen de rotsen tegen de heuvels, biedt Costa Paradiso een prachtig uitzicht over de intens blauwe Middellandse Zee. Veel Italianen van het vasteland hebben hier een vakantiehuis.

Sardinië.nl