Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Het eiland Isola di Tavolara is een opvallende verschijning tegenover de Golf van Olbia. Het eiland is eigenlijk één groot beschermd natuurgebied dat loopt van de zuidpunt van Olbia tot aan Punta Isoledda ten zuiden van San Teodoro.

Zones

Het is niet echt een groot eiland, circa 6 kilometer lang en 1 kilometer breed. De hoogste top is ook maar 565 meter hoog. De basis van het eiland onder water bestaat uit graniet en het zichtbare deel bestaat uit kalksteen. Vanwege de aanwezigheid van de bijzondere flora en fauna heeft de Italiaanse regering in 1997 een aantal maatregelen genomen om de natuur te beschermen. Ze hebben het gebied opgedeeld in drie zones. Zone A is een gesloten gebied, Zone B is gedeeltelijk toegankelijk en Zone C is vrij te betreden om te varen, zwemmen of vissen. In Zone A staat een militaire basis van de NAVO waarvan de drie antennes bovenop het eiland van verre te zien zijn.

Rijke geschiedenis

Isola di Tavolara heeft een geschiedenis die zeker niet onvermeld mag blijven. Rond 1700 heeft de familie Bertoleoni per boot de oversteek gewaagd vanuit Genua. Ze namen hun intrek op het onbewoonde eiland Isola di Tavolara. De Bertoleoni’s werden geitenhoeders zodat ze in hun behoeften konden voorzien. Tot op de dag van vandaag leven er vele wilde geiten op het eiland.

De familie leefde jaren ongestoord op het eiland. Toen kwam in de 20e eeuw de koning van Sardinië op bezoek. Het hoofd van de familie, Carlo Bertoleoni, heeft zich toen voorgesteld als de Koning van Tavolara. Deze zelfbenoemde titel is vervolgens overgenomen door Queen Victoria van Engeland, die hem officieel heeft erkend. Op Buckingham Palace in London is in de fotocollectie van alle koningshuizen van de wereld ook een foto te vinden van de Koninklijke familie van Tavolara. Daarmee is Isola di Tavolara het kleinste koninkrijk ter wereld. De laatste directe afstammeling van koning Carlo is in 1993 overleden. Maar de andere erfgenamen van de familie Bertoleoni zijn nog steeds eigenaar van een deel van het eiland en runnen de enige twee restaurants op het eiland.

Hoe te bereiken?

Vanuit Porto San Paolo varen bootjes heen en weer naar Isola di Tavolara. Een bezoekje aan een eiland met zo’n bijzondere historie mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie op Sardinië!

Sardinië.nl