Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

In het middeleeuwse dorp Castelsardo kijk je je ogen uit! Het ligt hoog op een vulkanische rots aan de golf van Asinara en biedt daardoor een prachtig uitzicht. De stad is heel veelzijdig, je kunt je er dagen vermaken. Daarnaast is het ook een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en voor watersporters.

Castelsardo

De stad heeft in de loop der eeuwen verschillende namen gehad. De eerste naam van de nederzetting was Castelgenovese, gesticht in 1102 door een adellijke familie uit Genua. Na de verovering in de 15e eeuw door de Spanjaarden werd het Castelaragonese, om tenslotte door Carlo Emanuele III omgedoopt te worden tot het huidige Castelsardo. De oude vestingmuur en het eeuwenoude fort Castello Bellavista domineren nog steeds het historische centrum.

Cultuur in de stad

Het Castello Bellavista biedt onderdak aan een museum voor weefkunst, wat tot de meest bezochte musea van Sardinië behoort. Vanaf het terras van het museum heb je een schitterend uitzicht over de baai en bij helder weer zijn in de verte zelfs de bergen van Corsica onderscheiden. Castelsardo staat bekend als het centrum voor handwerk en oude ambachten. Er zijn dan ook vele kleine winkeltjes met keramiek, tapijten en bijzondere souvenirs van suiker. Ook de kathedraal van Sant’Antonio Abate in het stadscentrum is van groot cultureel belang. Deze 17e eeuwse kerk valt vooral op door het veelkleurige dak.

In Castelsardo heb je als bezoeker de keuze uit tientallen restaurants. Kenmerkend voor de lokale keuken is de grote variëteit aan visgerechten en met name het grote aanbod van kreeft.

Castelsardo staat ook bekend om de wereldberoemde carnavalsvieringen. Op de maandag na Palmzondag viert men het feest genaamd Lunissanti. Dan trekt een door kaarsen verlichte processie onder begeleiding van Gregoriaanse gezangen, door het historische centrum van Castelsardo.

Verken de omgeving

Een vakantie in Castelsardo biedt een ideale uitvalsbasis voor vele leuke uitstapjes in de omgeving. De grote stad Sassari, maar ook Porto Torres en het eiland van Asinara met de witte ezeltjes, zijn zeker het bezoeken waard. Nog meer tijd doorbrengen in de omgeving? Stintino, het beroemde zandstrand van Pelosa, Santa Teresa Gallura en Alghero zijn stuk voor stuk adembenemend mooie plekken.

Watersportmogelijkheden

Op slechts enkele kilometers afstand van Castelsardo ligt het dorpje Valledoria met een ruime keus aan sportieve activiteiten. Je kunt hier ongeveer elke denkbare watersport beoefenen: duiken, snorkelen, kajakken, sportvissen, windsurfen, kitesurfen en zeilen. Recent is in Valledoria een zeilcentrum geopend waar ook cursussen gegeven worden. Tijdens een vakantie op een camping of in een vakantiehuis in de omgeving van Castelsardo is op die manier voor iedereen wat te beleven!

Sardinië.nl