Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Sportief Sardinië: Canyoning, caving en rotsklimmen

In mijn vorige blog noemde ik Sardinië al als een bestemming, perfect voor de avonturier! Vandaag gaan we nog een stapje verder op canyoning, caving en rotsklimmen! Voor de echte avonturiers onder ons zijn de canyoning- en cavingtrips echte aanraders. Houd je van water, hoogte en wonderschone landschappen, dan is canyoning wat voor jou!

Canyoning

Vanaf de camping in Santa Lucia worden deze gave activiteiten georganiseerd! Hiervoor krijg je een wetsuit aan, een helm op en een gordel om. Na een autorit van nog geen uur waarvan het laatste half uur off-road en langs steile afgronden omhoog, staan we aan de waterkant van de Rio Pitrisconi. Hier gaan we achter onze gids aan het avontuur tegemoet! Al klimmend, klauterend, wandelen, zwemmend en abseilend banen we ons een weg door de kloof en genieten we van de prachtigste uitzichten! We zien adelaars, salamanders, waterslangen en prachtige cactussen. Doordat iedereen een ander niveau van durven heeft, helpen we elkaar door elkaar aan te moedigen en goed naar de gids en elkaar te kijken.

Wat een ervaring!

Canyoning is een bijzondere sport en als we uiteindelijk de hele rivierbedding naar beneden zijn gevolgd komen we op een plek die zo in een natuurfilm kan; een soort groene oase waar het water van de rivier van de magische gouden kleur naar een spectaculaire groene kleur is veranderd. We maken nog een aantal waanzinnige foto’s en dan kan de terugtocht beginnen, want tja, wat comes down, must go up! Hoewel we al aardig moe zijn van het wateravontuur en de zon lekker op ons bolletje schijnt is de wandeling terug geen straf. We lopen ver boven de canyon terug en zien welke route we hebben afgelegd van grote hoogte. Uiteindelijk bij het busje aangekomen stappen we moe maar zeer voldaan in.

Sardinië caving

Caving

Wanneer je wel van avontuur houdt, maar minder van hoogte kun je je opgeven voor de caving trip, die je brengt naar het onbekende ondergrondse. Het is een activiteit die bijna altijd door kan gaan. Zelfs ’s nachts wordt de tot “nightcaving” omgedoopte grottentocht dan ook gretig geboekt. De grot is uniek in zijn soort doordat er veel water in staat en dit kalkrijke water zorgt voor schitterende formaties. De route met de jeep naar de grot toe was al spectaculair. Zeker tijdens de nachtelijke variant. Met veel nachtelijk leven zoals de schapen, ezels, wilde honden, vleermuizen en twee uilen. De heldere sterrenhemel was ook prachtig, het maakt het bijna zonde om de grot in te gaan. Gekleed in een wetsuit, gordel, helm en hoofdlamp volgen we de gids de donkere krochten in.

De ingang

De ‘ingang’ van de grot begint direct spannend; over immens grote stenen, die als een soort speels neergelegde reuzenkiezels voor het gat in de grond liggen springen en klauteren we richting het donkere gat. Eenmaal binnen in de grot klauteren we verder, dieper de grot in, zien we de ene stalagmiet na de andere en worden we door de gids bijgepraat over het ontstaan hiervan. De klimtouwen helpen ons langs de lastige passages en zwemmen we een stuk door het ijzig koude water. Met onze hoofdlampen creëren we een soort mythische sfeer en geven we de witte kalkformaties een sprankelend kristaleffect. Er zijn enkele stukjes wat krapper dan de andere en we kruipen wat af.

Absolute hoogtepunt: abseilen

Het hoogtepunt is toch wel de vrijhangende abseil van 10 meter. Hier stap je gezekerd door de gids over een randje en daal je zelf af in het ‘niets’, het luchtledige. Na een paar minuten hoor je je groepsgenootje roepen ‘ja ik ben er’, maar je ziet niets. Na een spectaculaire tocht in het binnenste van de aarde zijn we ook wel weer blij als we de buitenlucht weer voelen… ‘fresh air for sale’ roept onze gids.  Misschien wel de meest unieke outdoor ervaring uit mijn leven?

caving

Rotsklimmen

Sardinië heeft vele klimgebieden, waar klimmers uit de hele wereld op afkomen. De georganiseerde klimtrip brengt ons naar Posada, een klein klimgebied onderaan dit vestingdorpje. Wij klimmen deze ochtend met een jong klimgroepje van de ‘kids-adventure-club’ van de camping. We krijgen een uitgebreide uitleg van onze klimgids. Daarna mogen we zelf aan de gang, we zekeren elkaar en helpen elkaar naar de top. ‘Je bent pas echt boven geweest als je de ketting hebt gekust’ aldus de gids. Dat is dan ook een ieders streven. Elke klimroute heeft weer een andere uitdaging en moeilijkheid, ‘hoe kom ik nu nog verder, waar zet ik mijn voet, waar houd ik mijn hand vast’. Alle routes geven gelukkig als beloning een schitterend uitzicht op de vallei en de kust.

Sardinië kano

Tja.. Je leest het al: Sardinië is de perfecte bestemming voor een sportieve bestemming, je vult hier zeker je hele vakantie mee! Er is genoeg te zien, te doen en vooral… Genoeg om je over te verwonderen!

Heb jij ook een passie voor Sardinië?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sardinië.nl