Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Typisch Sardinië

Meer informatie over typische gerechten en de taal

Je vindt Sardinië ten zuiden van Corsica, ten westen van de Laars van Italië en ten noorden van Tunesië. Sardinië heeft een subtropische, mediterraan klimaat. Dit betekent dat de zomers warm zijn maar de winters mild. Op dit eiland wordt voornamelijk Sardisch gesproken. Na Sicilië is dit het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland telt ongeveer 1,65 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari. Deze stad ligt in het zuiden van het eiland. Andere bekende plaatsen in Sardinië zijn onder andere Nuoro, Sassari en Olbia. Sardinië heeft daarnaast diverse havens zoals Porto Torres, Olbia en Cagliari.

Eilandjes

Het eiland wordt omringd door diverse kleine eilandjes. Sommige daarvan zijn bewoond terwijl andere nog altijd onbewoond zijn. De onbewoonde eilanden zijn zeer rotsachtig, wat dan ook de reden is dat er geen huizen worden gebouwd. Wanneer je kijkt naar de taal, kun je Sardinië onderverdelen in drie delen. Er worden namelijk verschillende dialecten gesproken. In het noorden spreekt men het Logudorees terwijl men in Midden-Sardinië Nuorees spreekt. In het zuiden spreekt men Campidanees. Het Campidanees is het dialect dat door de meeste Sardijnen wordt gesproken.  Wat er nog meer typisch Sardijns is? Wij vertellen het je!

Costa Smeralda

Een van de bekende kustgebieden is de Costa Smeralda, gelegen aan de noordoostkust van Sardinië. Dit luxe strandoord is bekend om haar parelwitte stranden, azuurblauwe zee en dure boetieks en restaurants. 

Typisch Culinair Sardinië

Een van de typische gerechten die Sardinië rijk is, is het overheerlijke toetje Seadas. Seadas lijkt op een gefrituurde appelflap en is gevuld met zongerijpte citroen en pecorino kaas. De lekkernij wordt gegraneerd met honing. Een perfecte combinatie tussen zuur, hartig en zoet! Daarnaast bevatten veel gerechten in Sardinië geitenkaas, honing en/of brood. In Sardinië hebben ze een heel eigen brood: pane carasau. Dit flinterdunne brood werd vroeger door de schaapherders gegeten wanneer zij op bergtocht waren.

Wat je moet weten voor je op reis gaat!

Sardinië.nl