Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Cultuur

Meer over de taal, gewoonten en gebruiken op Sardinië

In het verleden zijn er veel volken naar Sardinië gekomen. Deze hebben allemaal veel invloed gehad op de cultuur van vandaag de dag. Je vindt de verschillende gebruiken terug in de volkscultuur, taal, kunst, architectuur, religie en oude ambachten.

Taal

Op het eiland spreken ze niet alleen Italiaans, maar ook Sardisch of Sardijns. Deze taal heeft veel weg van het Latijn. Het Sardisch wordt door een groot deel van de bevolking nog gesproken en het wordt in traditionele muziek en zang nog gebruikt. De Unesco beschouwt het Sardisch echter wel als een taal die zal uitsterven. Verder zijn er een aantal dialecten. In het noorden spreken ze bijvoorbeeld Logudorees, in het oosten Nuorees en Campiadanees in het zuiden.

Klederdracht

In sommige steden draagt de plaatselijke bevolking nog traditionele Sardijnse klederdracht. Er zijn meer dan 400 verschillende kostuums in de steden en dorpen van Sardinië. Vroeger kon men aan de kledij zien of iemand uit de bergen of uit de buurt van de zee kwam. Ook kun je het aan de kleding zien of een vrouw weduwe is. Verder trouwen veel vrouwen in traditionele klederdracht en dragen dan ook met veel trots de kostuums.

Eten en drinken

Italië staat natuurlijk bekend om zijn lekkere pizza’s en pasta’s, maar het heeft veel meer te bieden dan dit! In Sardinië heb je vaak veel keuze in restaurants. Je krijgt ook bijna altijd een mandje met pane carasau (een dun en plat Sardijns brood) op tafel. Typische gerechten op Sardinië zijn agnello con finoccietti (gestoofd lam met venkel, tomaat en ui), gallina al mirto (kip gekookt in mirtebladeren en bessen) en bottarga (gedroogde visseneitjes). Verder ontbijten ze vaak met een espresso en een croissantje. Er wordt uitgebreid geluncht met warme gerechten en het diner is vaak iets met brood. Tussendoor vindt er namelijk vaak een aperitivo plaats, waarna men niet zo veel honger meer heeft en het diner dus niet zo groot is. Verder drinken de mensen op Sardinië graag wijn. Op het eiland wordt wijn geproduceerd van goede kwaliteit en dit is dan ook het favoriete drankje bij de maaltijd.

Nuraghe

De bijzondere torens die op Sardinië staan, de nuraghi, zijn naar schatting in de bronstijd gebouwd (3000 tot 800 voor Christus). Deze bouwwerken behoren tegenwoordig tot het archeologisch erfgoed van het eiland. De torens zijn gemaakt van op elkaar gestapelde stenen. Er staan er nog zo’n 6500 op het hele eiland en sommigen zijn wel 19 meter hoog!

Populaire bestemmingen

Sardinië.nl