Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Cijfers en feiten

Handige weetjes over Sardinië

Sardinië is één van de eilanden die tot Italië behoort. Het ligt in de Middellandse Zee ten zuiden van het Franse eiland Corsica. Met een oppervlakte van 24.090 km² is Sardinië, na Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee. Wij zochten de meest belangrijke cijfers en feiten voor je uit!

Inwoners

Er wonen zo’n 1,65 miljoen inwoners op Sardinië. 165.000 daarvan wonen in de hoofdstad Cagliari. Rond 1800 v.Chr. arriveerde het Nuraghe volk op Sardinië. Ze kwamen waarschijnlijk uit Spanje en lieten duizenden bouwwerken achter op het eiland, nuraghen genoemd. Later kwamen de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Saracenen. Hierdoor is er een mengelmoes ontstaan van veel verschillende culturen op het eiland. De oorspronkelijke bevolking trok van de kust naar de bergen in het binnenland en is hier schapen gaan hoeden. Vandaag de dag gebeurt dit nog steeds veel.

Kust

Sardinië staat bekend om de prachtige stranden en het helderblauwe water. Naast uitgestrekte zandstranden, heeft Sardinië ook enorm veel baaien en grotten die te bezoeken zijn. Toeristen trekken hier dan ook vaak massaal naartoe. Je kan in het water fantastisch duiken en snorkelen, want de zee zit vol met vissen.

Binnenland

Het binnenland van Sardinië bestaat voornamelijk uit bossen en bergen. Er zijn in het Nationaal Park Gennargentu een aantal hoge bergen. Op de Monte Ortobene kan je bijvoorbeeld een mooie route maken en onderweg picknicken tussen de rotsen. In het nationaal park kun je vele wilde dieren tegenkomen, zoals moeflons, edel- en damherten, wilde zwijnen, vossen, wilde katten, adelaars en gieren.

Klimaat

Sardinië heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. In de zomer kunnen temperaturen behoorlijk hoog oplopen. De winters zijn mild, maar af en toe kan het in de bergen sneeuwen. In de zomers heb je veel kans op zon en hitte. Voor sommigen toeristen is het dan ook de beste tijd om in mei, juni of september naar Sardinië te gaan. Voor de echte zonliefhebbers zijn de maanden juli en augustus de beste maanden. Je kan echter op Sardinië wel last hebben van de mistral. Dit is een harde wind die uit het oosten van Frankrijk richting Italië trekt. Deze komt dus over Sardinië en zorgt in de zomer voor wat verkoeling en in de winter voor kou. De sirocco, een warme wind uit de Sahara, zorgt in het zuidoosten van het eiland voor de hoge temperaturen in de zomer.

Culturele normen en waarden

Als je op vakantie wil naar Sardinië is het handig om vooraf een aantal dingen te weten. Zo waardeert de lokale bevolking het enorm als je je een beetje aanpast. Op het platteland zijn beleefdheidsvormen, zoals het schudden van handen, erg belangrijk. Houdt hier dus rekening mee als je hier bent en nieuwe mensen ontmoet! Op het eiland zijn er enorm veel dialecten en de bevolking vindt het fijn als je een klein woordje Italiaans spreekt. Ze zijn al tevreden als je iets te eten besteld in het Italiaans of bijvoorbeeld de rekening vraagt.

Populaire bestemmingen

Sardinië.nl