Onderdeel van Blogs4TravelAlle sites
Bekijk je favorieten Favorieten
  • Volg Sardinië.nl

Oristano

De derde stad van Sardinië!

Aan de westkust van Sardinië, iets ten zuiden van de rivier de Tirso, ligt Oristano aan de gelijknamige golf. De rivier en de nabijgelegen lagune Santa Giusta zorgen voor vruchtbare bodem en de omgeving staat dan ook bekend als landbouwgebied waar veel graan en rijst wordt verbouwd.

Informatie over Oristano

Oristano is met 75.000 inwoners de derde stad van Sardinie, na Cagliari en Sassari. Oristano werd gesticht in de 11e eeuw en in de stad zijn nog diverse restanten van Middeleeuwse gebouwen te vinden. De Torre di San Cristoforo bij het Piazza Roma bijvoorbeeld fungeerde als toegangspoort tot de stad en maakte deel uit van de verdedigingswal om het centrum.

In de buurt van Piazza Roma mag men een bezoek aan het huis van Eleonora D’Arborea niet overslaan. Eleonora is van grote invloed geweest op de geschiedenis van Sardinië. Rond 1400 was zij de machtigste en meest invloedrijke “rechter” op Sardinië (de rechters waren een soort koningen) en regeerde over een groot deel van het eiland. In 1395 hervormde Eleonora de rechtspraak en stelde de zogenaamde “Carta de Logu” op. Deze wetten waren hun tijd ver vooruit en zijn op Sardinië van kracht gebleven tot de eenwording met Italië in 1861.

Carnaval in Oristano

Ook de viering van het carnaval heeft zijn wortels in de Middeleeuwen. Vanaf de laatste zondag van carnaval tot de eerstvolgende dinsdag gaat Oristano terug in de geschiedenis met een driedaags feest met eeuwenoude tradities. Ruiters in typisch Sardijnse en Spaanse klederdracht voeren spectaculaire stunts uit op hun paarden.

Oristano ligt niet aan de kust, maar de mooie stranden van Torre Grande zijn niet ver weg. Hier staat de grootste toren van Sardinië, herkenbaar aan de ronde vorm met een doorsnede van maar liefst 20 meter. Oorspronkelijk gebouwd ter verdediging tegen vijandige invallen, werd de toren in 1880 omgebouwd tot vuurtoren. De Marina di Torre Grande is een geliefde toeristenbestemming in de zomer met een ruim aanbod van vakantiehuizen, resorts en campings.

Een ander charmant dorpje iets ten noorden van Oristano is Santa Caterina di Pittinuri. Direct aan de kust gelegen leefde men hier vroeger van de visvangst: tegenwoordig is het een bekende vakantiebestemming met moderne campings en prachtige stranden waar veel gesnorkeld en gedoken wordt.

Deel op social media

Sardinië.nl